... caminant pel Garraf

... caminant pel Garraf
...gaudiu amb nosaltres del Garraf... de la muntanya!. (Francesc - Castelldefels) Les caminades anunciades en aquest blog són les que organitza i convoca el C. Exta Roca Negra i és aquesta entitat la responsable d’elles, per tant, us heu de dirigir al C.E. Roca Negra per a fer els tràmits de participació.

Estadística fins 2022, intencions i història

Història i estadística fins 31/12/2022 

Fotos de grup:

Podeu veure totes les fotos de grup des de la considerada primera sortida (04/10/2009) fins a la darrera (18/12/2022) en el següent enllaç:https://photos.app.goo.gl/v7HgGTvH4Hm1ebPM9

 

 

                                                      
Estadística fins al 31/12/2022 

El 2022 ha sigut un any atípic quan a què sortíem de les restriccions lleus de la pandèmia de la COVID-19 i, a poc a poc, les restriccions han anat desapareixent. Tot i això, hem pogut mantenir el nombre de caminades i activitats com el 2021 i 2019, és a dir, que hem recuperat la normalitat després d’un fatídic 2020. 

Des del 09/01/2022 al 18/12/2022 hem fet:

  • 42 sortides amb grup i de forma regular cada diumenge que ha sigut possible, 41 d’elles del CERN i 1 organitzada per una altra entitat, a més de 27 prèvies de reconeixement (bastant menys que el 2021=42), fetes en solitari, amb la M. del Mar o amb un grup reduït de participants.
  • hem caminat uns 740 km (això vol dir uns: 989.868 passos), en unes 168 hores (vm = 4,4 km/h), sense comptar les parades i hem pujat (acumulat) uns 17.774 metres.

Personalment, tinc registrat que he fet:

  • 389 sortides jo sol o en grup.
  • he caminat: 3.706 km (això vol dir uns: 4.957.368 passos), en unes 701 hores (vm = 5,3 km/h). He pujat (acumulat) uns 31.539 metres. 

En marxa nòrdica hem fet: 

L’any 2022 han vingut a caminar 42 persones diferents, sumant les freqüències d’assistència vol dir que han vingut 491 vegades/persones en 42 sortides el que significa  amb una mitjana d’11,7 persones per caminada.

Top 10 de la freqüència participativa del 2022:


 Top 10 de la freqüència acumulada (dels últims 12 anys) dels participants que ha vingut el 2022: 

Les caminades han estat fetes en els següents espais:

Els darrers anys, a l’última caminada, s’ha fet una avaluació i una enquesta per saber les preferències dels participants i adaptar-les al programa. Els resultats, com sempre, els rebran els participants.

Caminades CERN 2023, declaració d’intencions:

 Maria del Mar i jo Tenim la intenció de continuar caminant tots els diumenges que ens sigui possible d’aquest any 2023, però us puntualitzem que:

- Atenció als que veniu o voleu venir a caminar els diumenges: La lesió de genoll està força bé, això no obstant, ara tinc un problema a un peu afegit a la falta de motivació per  diferents situacions esdevingudes, per tant, si tot plegat no millora, no podré convocar activitats tot l’any i, en conseqüència, no us podem garantir el senderisme que fa anys anem fent els diumenges, penseu, tanmateix, que la quota que pagueu al CERN només és de 7 €, la resta és la vostra assegurança.

- Els últims 5 anys (menys el 2020 / COVID) hem convocat unes 43 sortides per any, és a dir, a caminada per diumenge (descomptant vacances) una mitjana altíssima... i mantenir les expectatives del primer dia és difícil. La constància i l’estimació a gaudir de l’aire lliure fa possible que quasi cada diumenge hi hagi caminada CERN per la natura. Pocs centres ofereixen cada diumenge una sortida de senderisme i molt menys quan l’activitat només depèn d’una sola persona.

- Quasi ja us he ensenyat tot el que conec del Garraf, pot ser que també ja us hagi explicat tot el que us pugui explicar, pot ser que ja no em necessiteu tant i per això el meu compromís per al 2023 és el de continuar convocant caminades CERN, però, probablement, amb una freqüència inferior.

- Propòsit 2023: Mentre les forces m’acompanyin i les lesions m’ho permetin, l’objectiu de les caminades de diumenge és fer esport a bon ritme. No sortim a passejar, sortim a suar! Analitzeu el recorregut i el desnivell i si no us veieu capaços, desistiu, però no em reclameu possibles lesions si no esteu preparats. Sempre, cada any, comencem amb caminades planes i senzilles, posteriorment, a poc a poc, anem pujant de dificultat a mesura que anem fent activitat i, cap a la fi de la temporada, tornem a les caminades senzilles, qui faci tot el programa tindrà una preparació adient o la capacitat de saber on està el seu propi límit i participar o no en funció de l’anàlisi de la caminada. Si no us prepareu i veniu de manera esporàdica, potser no estareu a punt per fer front a la dificultat o al ritme del grup.

Us recordem que:

 1. Assegurança: Les activitats, en general, i les caminades, en particular, del CERN no tenen cap mena d’assegurança específica per a elles, és per això que obligatòriament heu d’estar federats (disposar de la llicència de la FEEC/FEDME en vigor).

Per part vostre, pel simple fet d’inscriure’s per a participar en qualsevol de les activitats o caminades del CERN, assumiu que, per les característiques pròpies d’aquesta activitat i per ser realitzada en un entorn natural, no pot estar exempta de risc i l’accepteu. En la fitxa de l’activitat proposada trobareu tota la informació i riscos específics que heu de conèixer i acceptar per a poder participar.

La decisió de participar la preneu de forma lliure, voluntària i conscientment. 

Llegiu les normes i recomanacions que trobareu a:

http://rocanegracastelldefels.blogspot.com/p/normes-recomanacions.html

també heu de llegir  l’“ACCEPTACIÓ del PARTICIPANT de les RESPONSABILITATS, RISCOS i LOPD de les ACTIVITATS CERN” i portar l’imprès complimentat en la primera caminada (de cada any) que participeu:

http://rocanegracastelldefels.blogspot.com/p/la-no-acceptacio-total-o-parcial.html

2. Per raons de seguretat i de coherència us demanem col·laboració en mantenir el grup tan compacta com sigui possible. En aquestes caminades no estan previstos senyals per seguir la ruta, per tant, s’aniran fent aturades per reagrupar als participants. Es demana que se segueixin les indicacions del guia del CERN i esperar en cada reagrupament la nova ordre de marxa. També es demana que se segueixi el ritme del grup, ningú més que el guia pot marcar un ritme diferent del que ell estimi. El ritme no serà ni massa alt per evitar que el grup s’estiri en excés, ja que la dispersió del grup augmenta el risc de pèrdues, ni massa baix, perquè l’alentiment d’uns quants frenen a tot el conjunt. La funció del guia no solament és la de mostrar el camí, sinó que també ha de marcar el ritme adient als participants i gestionar les parades, només ell pot fer aquesta tasca. Durant l’activitat ningú pot anar per davant d’ell.

3. La majoria de les caminades CERN són de nivell mitjà–alt. Analitzeu bé la dificultat de la caminada abans de participar i si teniu dubtes, poseu-vos en contacte amb nosaltres perquè us expliquem la dificultat de cada sortida, si no està prou clara.

4. L’objectiu d’aquestes sortides és caminar entre 4 i 7 hores fent pujades i baixades, fonamentalment per muntanya. Caminar en grup permet conèixer nova gent, xerrar de qualsevol cosa, distreure's una estona i riure tot el que es pugui..., aprofiteu aquestes circumstàncies i relaxeu-vos!, però recordeu!, la finalitat és caminar fent esport.

5. Els trasllats fins al punt de sortida de la caminada NO formen part de l’activitat i són exclusiva responsabilitat del participant buscar els mitjans per anar i tornar, encara que en moltes ocasions se suggereixin. Si fos necessari l’ús de vehicle per anar fins al punt de sortida, nosaltres (el CERN) no disposem d’aquest servei ni tan sols gestionem les possibles places lliures que puguin haver-hi en cotxes d’altres participants. Si en alguna caminada fora de zona, el guia no pogués arribar al punt de sortida per dificultats en el trajecte, bé sigui per mitjans propis o públics, intentaríem avisar als participants, així i tot, en cap cas no ens podem fer responsables de l’anul·lació de l’activitat ni dels perjudicis que us reportin.

6. Recordeu ser molt respectuosos amb el grup, amb els seus components i amb la natura. A la muntanya està absolutament prohibit abocar-hi residus i deixalles de qualsevol classe (això també inclou les orgàniques), no s’han d’arrancar plantes, n’hi ha moltes protegides, no s’ha de molestar la fauna i s’han de respectar les èpoques de nidificació de les aus.

7. Convivència amb la caça: Durant l’època de caça (de setembre a març) intentem evitar les zones més freqüentades pels caçadors (vall de la Sentiu, Bruguers, Fangar...), tan aviat acabi la temporada, tornarem per aquests indrets. Quan es fa una cacera de senglar heu d’intentar marxar de la zona, veureu que està senyalitzada amb cartells de perill (important: respecteu-los i mai els canvieu de lloc), també veureu que els caçadors estan estàtics, no caminen i acostumen a dur una armilla molt vistosa.

8. En cas d’anul·lació de la caminada intentarem comunicar-ho en el blog l’abans possible, per tant, es recomana comprovar-ho abans de sortir cap al punt d’inici, amb tot, podria ser que per raons imprevistes i circumstàncies excepcionals no es pogués comunicar l’anul·lació. En qualsevol dels casos que es puguin donar, ni el CERN ni el guia ens podem fer responsables de les despeses que hàgiu tingut ni dels perjudicis que es puguin derivar de l’anul·lació de la caminada o activitat.

HISTÒRIA:

Per si algú té curiositat, us explico: la meva afició a caminar per la muntanya és tardana. Fins a l’any 2006 vaig fer diferents esports, entre ells la bicicleta de carretera que em permetia viatjar i fer esport. Un problema de cervicals em va fer vendre la bicicleta i canviar d’esport, gràcies a Javier en primera instància i a Òscar, més tard, em vaig aficionar a les caminades i posteriorment a les que es fan per muntanya, incloses les  de llarga distància. Amb Maria del Mar anàvem fent diferents caminades populars i, a poc a poc, ella també ha anat agafant forma i resistència.

L’any 2009, després d’haver participat en moltes caminades populars per diferents pobles de Catalunya, vaig decidir convocar les meves pròpies sortides a les quals vaig invitar als meus amics més propers i que els hi agrada aquest esport. Al 14 de juny de 2009 i posteriorment, l’octubre de 2009 vaig començar a donar publicitat a les convocatòries, des de llavors fins al dia actual hem sigut de mitjana entre 5 i 20 persones les que hem caminat plegats, amb una participació mínima de tres i una màxima de 31.

En data 26/03/2010 el C.E. Roca Negra m’invità a escriure en el seu blog tant les convocatòries com les cròniques de les sortides i el 19/07/2010 vaig crear el meu propi blog a on, a més, us vaig donant notícies i fotografies relacionades amb la nostra activitat de muntanya. L’any 2010, 2011 i 2012, l’Ajuntament de Castelldefels ens va demanar la col·laboració en guiar les caminades populars “de castell a castell” i “a Bruguers per corriols” a les que va participen més de 200 persones, a partir del 2013 es va suprimir la caminada de Bruguers, i des de llavors que cada any hem guiat i col·laborat a la caminada de castell a castell, fins al 2016 que l’Ajuntament no va fer-se més càrrec de la seva organització. L‘any 2018 es col·labora en la confecció d’un circuit/recorregut per a la pràctica de la marxa nòrdica per la nostra ciutat i posteriorment es col·labora en la caminada popular d’aquesta especialitat, tant en el marcatge, com en el guiatge, conducció i escombra dels participants. Durant l’any 2012 es confeccionen per encàrrec de l’Ajuntament unes rutes per caminar pel nostre entorn, en total es confeccionen 6 rutes, 3 urbanes i 3 mixtes muntanya - urbanes. En l’any 2018 també es col·labora en la confecció d’una sèrie de recorreguts per a fer esport per la nostra ciutat amb diferents nivells, dificultats i motivacions per a recórrer-los.

En el 2016 aconsegueixo el títol de monitor d’excursionisme que posteriorment vaig convalidar en el ROPEC. En el 2017 assumeixo la presidència del CERN. Des del 2013 s’han anat fent diferents xerrades del Garraf en diferents centres excursionistes i Aula Sènior, s’ha col·laborat en la confecció del nou mapa de l’Alpina del Garraf i s’han completat alguna ruta més del poble: La de les Torres, la de les Masies i la de les escultures. També, en el 2019, s’han fet unes rutes saludables i pel Garraf.

En el 2019 assoleixo el títol federatiu de monitor de marxa nòrdica, subespecialitat que anirem incorporant a les nostres activitats.

Encara que està de més, vull aclarir que totes aquestes activitats són voluntàries, no estan remunerades, no milito en cap partit polític ni la meva feina està relacionada amb el sector. 2 comentaris:

  1. Molt interessant, tant les espectaculars dades estadístiques de les teves convocatòries com el resum de la teva vida esportiva. Felicitats, i no paris mai. Salut.

    ResponElimina